Nybyggnation på Vrångö

Familjebostäders nybyggda lägenheter intill brofästet kunde byggas efter det att byggplaner överklagats två gånger. Tittar man på antalet överklaganden från boende i väster har de varit relativt många de senaste åren. Det gäller bland annat för planerade byggen i Högsbo samt på Donsö och Styrsö.

Många överklaganden

En orsak till att just dessa planer har överklagats tros vara osäkerheten kring bostadsmarknaden på öarna i Göteborgs skärgård. En annan är att det rent byggnadstekniskt är komplicerat att bygga på en ö, då det ofta innebär omfattande sprängningsarbeten då vägar och ibland hela områden behöver spärras av. Något som många bofasta vänder sig emot.

En annan orsak till att det kan dra ut på tiden från det att första idén läggs fram tills dess att första spadtaget tas, är att det krävs en viss fingertoppskänsla från såväl byggherrens som arkitektens sida när det gäller bebyggelse i skärgårdsmiljö. Man bör nämligen ta stor hänsyn till, samt visa förståelse för, övrig bebyggelse. Inte minst dess historia och utförande.

Lägenheterna som byggts intill brofästet på Donsö erbjuder ett idylliskt havsnära boende med bekvämt avstånd till hamnarna på Styrsö och Donsö. Varje lägenhet har antingen balkong eller uteplats och taken är utrustade med solceller. Det finns också parkeringsplatser för elbil och bredband har dragits in.

För den som vill ta sig till Saltholmen och vidare runt i Göteborg finns det fyra linjer som går mellan Saltholmen, Donsö, Vrångö, Styrsö, Brännö Husvik, Asperö, Brännö Rödsten och Stora Förö. På vardagarna under vinterhalvåret är några av turerna förlängda till Stenpiren under rusningstid. Dessa turer går dagligen under sommarhalvåret.

Under sommaren går det även så kallade sommarbåtar från Stenpiren till Vrångö, Styrsö och Donsö. Restiden mellan Stenpiren och Vrångö är cirka 1 timme och 35 minuter.

Bygglov

Den som planerar att bygga antingen nytt eller göra en om- eller tillbyggnad bör förbereda sig på att skicka in en bygglovsanmälan. Börja med att ansöka om förhandsbesked för möjligheten att bygga på den plats och i den utsträckning du har tänkt dig. På Boverket finns en massa praktisk och användbar information.

När man bygger finns det särskilda byggregler som ska följas och dessa regler är framtagna för att försäkra sig om att byggprojektet ska nå upp till en lägstanivå. Det är lika viktigt att följa byggreglerna som att ha rätt utrustning, som exempelvis rätt typ av hammare och spik, skruv, plugg, virke, trälim, fog och så vidare.

När det gäller bygglov finns det undantag från regeln som säger att man får lov att bygga en uteplats, friggebod, uthus, plank, skärmtak och mur utan att ansöka om bygglov. I vissa kommuner är det även tillåtet att göra fasadändringar.

Vill man däremot höja tomten, anlägga ett mindre skogsområde eller fälla ett antal träd som finns på ett område med så kallad detaljplan, krävs det oftast ett marklov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CoolNews