Vrångö tätort

I Göteborgs kommun ligger Vrångö tätort. Det är den ö som är sydligast belägen och även är bebodd. Ön i sig ingår inte i Vrångöskärgårdens naturreservat men naturen omkring den gör det. Naturreservatet består av en trädfattig och karg skärgård där öarna till stor del består av berg. Naturreservatet är hem för en del ovanliga arter som bland annat vildsparris, ostronört och marrisp. Inom reservatets gränser förekommer en del sälar.

Området omfattar 5 184 hektar och är skyddat sedan 1979.

På Vrångö finns tre olika kyrkor samt två kyrkogårdar. Vrångö kyrka, som tillhör Svenska kyrkan, byggdes 1961 efter ritningar av arkitekten Carl-Anders Hernek och den invigdes i oktober samma år av en kontaktprost och en domprost. På tomtens högsta punkt står en klockstapel som har en klocka som är deponerad av Sjöfartsverket ; denna klocka hade tidigare funnits på Sydostbrottens fyrskepp.

Att ta sig till och från Vrångö är inga problem då ön trafikeras av en Personfärja som utgår från Saltholmen. På ön förekommer ingen biltrafik. Det kan verka krångligare än vad det faktiskt är att ta sig till och från Vrångö. Trots att alla öar i den södra delen av Skärgården är helt bilfria, inklusive Vrångö, så finns det andra sätt att transportera sig där. Det vanligaste sättet är genom att använda sig av så kallade skärgårdsbåtar. De utgår från Saltholmens färjeterminal och drivs av Styrsöbolaget. Båtarna går året runt och vanligtvis varje timme men det kan var bra att titta i en tidtabell för att vara på den säkra sidan.

Då Vrångö är en relativt liten ö är det vanligt att man tar färjan in till Göteborg för att göra olika slags ärenden. Det kan rör sig om en Bouppteckning, veckohandling eller klädinköp. Det finns dock en del olika restauranger på Vrångö och det är väl knappast någon överraskning att de flesta är inriktade på fisk och skaldjur.

Ett av öns välbesökta matställen är Skärgårdens Café & Restaurang. Här serveras både mat och dryck men även glass i deras glasskiosk. Här kan man njuta av en god middag alldeles intill havet och även njuta av en välsmakande dryck då restaurangen har fullständiga rättigheter. Kommer man till Vrångö med båt tar det ungefär 25 minuter att ta sig från Saltholmen ut till Vrångö.

Vrångö är en pärla mitt i Göteborgs skärgård. Här kan man uppleva allt från härliga bad till en vacker vandringsled i naturreservatet. Stora delar av naturreservatet är även anpassad för funktionshindrade och för barnvagnar. Här finns också gott om både fiske och båtplatser. Vrångö är framförallt känd för sin vackra natur och fina sandstränder. Här finns även pensionat för de besökare som önskar att övernatta. Hit lockas även fågelskådare då Vrångö har ett rikt djur- och växtrike.

På ön hittar man som besökare även en minigolfbana, kiosk och en affär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CoolNews