Vrångö tätort – en unik ö värd att besöka!

Vrångö är en vacker skärgårdsö som tillhör Göteborg kommun. Ön har en tätort som är bebodd av cirka 400 personer och är den sydligaste bebodda ön. Vrångö tätort har en bra infrastruktur och alla nödvändigheter man kan behöva om man kommer som besökare eller funderar på att bosätta sig i Vrångö tätort.

Infrastruktur och färdmedel

Vrångö har en välfungerande infrastruktur, är 48 hektar och hela ön inklusive naturreservat är cirka 50 km lång. Vrångös tätort heter Vrångö hamn och har alla nödvändigheter som vårdcentraler, butiker, hotell och restauranger. Behöver man sjukhusvård kan man bli hämtad med ambulanshelikopter eller ambulansvård snabbt till fastlandet i Göteborg. Vägar och kollektivtrafik är välplanerade och det är lätt att ta sig runt på ön. Att ta sig till Vrångö är inte så svårt som man kan tro. Man kan åka spårvagn nummer 11 från Göteborg city som tar cirka 35 minuter till Saltholmens färjeterminal. Därefter tar man skärgårdsbåten direkt till Vrångö. Båtarna drivs av Styrsöbolaget och har många destinationer mellan Göteborgs skärgårdsöar.

Att göra i Vrångö tätort

Vrångö hamn är Vrångös mest bebodda del av ön. Här kan man njuta av underbar skärgårdsmat och koppla av på många underbara skärgårdsbad. Faktum är att Vrångö har bland de bästa badvikarna i Sverige och närmare skärgården än så kommer man inte. När man har badat i skärgården på Vrångö eller andra vackra badplatser, vet vi att våra handdukar blir blöta och måste torka. Då kan man införskaffa smarta handdukstorkar som effektivt torkar alla typer av handdukar och dessutom är snygga! Vill man vandra i naturen, finns det vackra naturreservat som omger hela tätorten. Här finner man ovanliga arter av växter som vildsparris, marrisp och ostronört. Naturreservatet består av hela 5178 hektar och är helt skyddat sedan 1979. I Vrångö tätort kan man njuta av riktigt god mat! Man finner restauranger som Fiskeboa Vrångö Hamnkrogen Lotsen, Skärgårdens café och restaurang, Hamnkrogen Lotsen eller till exempel Burfiskarnas Lunch and Crayfish. Behöver man ett boende på semestern finns det till exempel ett unikt boende som heter Kajkanten. Boendet består av enkla små hus med delad altan precis vid vattnet.

Namnet Vrångö förekom redan år 1254 i dåtida Kung Valdemars jordebok. Ön har sedan dess bytt namn ett antal gånger. Ön kallades först Wrangho för att sedan 1481 heta Wranghoo, Vrongöö år 1550, Wronggödh och sedan Wranghö år 1621. Det lilla samhället som då fanns på ön kallades Wrongiessundh. Ordet vrång är en gammal beteckning på ordet som betyder ”krokig, buktad” och man syftade mest på utseendet av den mest södra delen av ön. Vrångö tätort är idag ett populärt resmål på sommaren och vill man njuta av Sveriges riktiga skärgård, ska man ta sig till detta vackra paradis och pärla bland svenska öar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CoolNews