Vrångö – den vackraste ön i Göteborgs skärgård

 

Vrångö är namnet på en ö och även en tätort på en ö i Göteborgs skärgård i västra Sverige. Det är en av de större öarna och dessutom en av de mest avlägsna ön som är bebodd. Vrångö är nämligen inte bara ett paradis för västkustens semestrande turister, här finns även en permanent befolkning. Här bor nämligen cirka 400 personer året runt. Till ön kommer man med någon av de färjor som avgår från Saltholmen, en halvö som ligger i stadsdelen Älvsborg i Göteborg. Just på grund av att det finns året runt boende på Vrångö så trafikeras rutten till ön under hela året, även om turerna är olika täta under olika årstider beroende på efterfrågan från resenärer. Naturligtvis finns det även flera linjer som trafikeras av transportfartyg så att ön och dess invånare kan förses med alla de förnödenheter som de behöver.

 

Service och utbud

På Vrångö finns det en rad olika serviceställen, företag och restauranger. Vissa av dem har begränsade öppettider som främst sträcker sig till turistsäsongen och den närmaste tiden runt denna men flera andra har öppet hela året runt och förser befolkningen med allt de behöver. Här finns bland annat Channel for boats through a fishing village in swedenSkärgårdens Café och restaurang samt Kajkanten som erbjuder möjligheter till övernattning och konferenser. Dessutom finns Måsens livs – en livsmedelsaffär som erbjuder en rad olika tjänster förutom matvaruhandel. De är till exempel ombud för både post och apotek och erbjuder även kemtvätt om behovet skulle uppstå. På Vrångö finns naturligtvis även en fiskbutik annat skulle bara fattas när man befinner sig på västkusten. På Fiskeboa kan man köpa färsk fisk och även avnjuta havsinspirerade rätter så som baguette med Vrångöröra eller skaldjurstallrikar med dagfärska skaldjur fångade av de lokala fiskarna på ön.

Se och göra

Till Vrångö kommer man främst för den vackra naturen. Stora delar av ön består av naturreservat som har massor av trevliga vandringsleder att utforska. Dessutom anses ön ha några av skärgårdens vackraste badstränder. Badmöjligheterna är många och det är väl värt att ta en dagsutflykt hit för att avnjuta lite sol och bad i sann skärgårdsmiljö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CoolNews