Livet på en pinne – i detta fall på en ö

Många är vi som drömmer om ett hälsosammare leverne; mindre trafik, mindre stress och högre livskvalitet. Men det finns också de som ifrågasätter den drömmen, och som skulle ha svårt att flytta ifrån stadens alla bekvämligheter.

Hur gör man till exempel om man glömt att handla något väsentligt i affären? Eller om man behöver frakta stora paket, möbler och annat ut till ön? Blir det extra kostsamt och besvärligt, eller går det att hitta billig frakt och smidiga lösningar? Och finns det ens affärer?

Upptäck Vrångö tätort

Det enkla svaret är att det finns en lösning på allt. Vrångö räknas som en tätort i Göteborgs kommun och här hittar du allt du behöver: mataffärer, gästhamn, vårdcentral, vandrarhem, idrottshall/aktivitetshus, bad, promenadslingor, café, restaurang med mera. Sedan ett par år tillbaka är Vrångö skola vilande trots hård kamp för att få vara kvar.

För att en ort ska definieras som tätort, ska området vara tätbebyggt med mindre än 200 meters avstånd mellan husen. Dessutom måste andelen fritidsbostäder utgöra mindre än 50 % av befintliga fastigheter.

Upptäck Göteborgs vackra skärgård

Vrångö ligger i Göteborgs södra skärgård, där den samsas med öar som Brännö, Styrsö, Asperö och Donsö m.fl. Vrångö är känd för sina härliga sandstränder, och anses av många som södra skärgårdens bästa badställe. Husen ligger likt ett bälte tvärs över hela ön, skyddade av Vrångös naturreservat , som bjuder på två olika promenadvägar vilka benämns som södra och norra slingan.

Södra slingan, som är ca 2,5 km lång, träffar man på i princip direkt efter att ha klivit av färjan. Det är bara att gå västerut mot badstranden på Nötholmen som erbjuder en fin sandstrand. Passera stranden, gå vidare in i skogen och gå så småningom upp på berget som erbjuder hänförande utsikt över skärgården och dess kända fyr Pater Noster.

Den norra slingan, som är ca 5 km lång, börjar (logiskt nog) på norra sidan av Vrångö hamn. Första delen kallas för Tärnstigen, och härifrån kan du se ända till Vinga fyr en klar och fin dag. Fortsätt slingan och du kommer så småningom fram till en korsning, där den högra slingan tar dig tillbaka till samhället medan den vänstra slingan tar dig till Vrångö naturreservat.

Ö-luffa på hemmaplan

Då det inte finns någon bro som förbinder ön med fastlandet, får man nöjet att ta sig hit ut med färja. Det går alldeles utmärkt att ö-luffa runt i södra skärgården, tack vare Styrsöbolagets färjor som snabbt och smidigt tar sig runt till de olika öarna. Får vi föreslå kombinationen av stillheten i södra skärgården med aktiviteter i Göteborg till nästa semester?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CoolNews