Kårholmen – en av Vrångös grannöar

Det finns många öar i Göteborgs södra skärgård, och en av de som är grannar till Vrångö, västerut, är Kårholmen. Kårholmen är en av de mindre öarna i skärgården, men har trots det varit bebodd sedan 1930-talet. Det som då hände var att tjugo arbetare tillsammans bildade föreningen Arbetare till havet. Medlemmarna i föreningen hyrde en motorbåt tillsammans, och åkte ut till Kårholmen. Efter besöket stämde de träff med arrendatorn för ön, och kom överens om att föreningen fick ta besittning av ön fram till 1943.

250px-KårholmenUnder tiden värvade föreningen fler medlemmar genom att annonsera i Arbetar-Tidningen, och började bygga hus på ön med det material de kom över. Eftersom de inte hade råd att köpa allt material de behövde tog det tid, men på tio år hann man bygga 71 hus. När alla var klara blev det 84 hus, samma som står kvar på ön idag. Till slut, år 1972, kunde föreningen köpa ön.

Idag är det med andra ord framförallt sommarstugor som bebyggelsen på Kårholmen består av. På alla sommarstugor, oavsett om de är i Göteborgs skärgård, Stockholms skärgård eller på fastlandet, är det lika viktigt att ha ordentlig solskydd på tomten och för fönstren. Man kan få hjälp med markiser i Stockholm på hagasolskydd.se, men invånarna på Kårholmen får dock sannolikt vända sig någon annanstans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CoolNews