Det marina djurlivet runt Vrångö

Vrångö är ett gammalt fiskeläge med en stor hamn och den sydligaste av de öar i Göteborgs natursköna södra skärgård som är bebodda året runt. Den del av ön som inte bebos av de 400 invånarna är naturreservat, vilket innebär att särskilda skyddsbestämmelser för växt- och djurliv gäller. Vrångö anses av många vara den bästa badön och det finns både badställen och promenadstigar som är anpassade för funktionshindrade. Betande djur, främst får, finns på ön som ska visas särskild hänsyn och fiske är fritt, med respekt för fredningstider och minimimått. Däremot är tältning, eldning och privat biltrafik förbjudna. Flera skär är fågelskyddsområden med landstigningsförbud från april till juli. Över 60 olika fågelarter häckar här, både havsfåglar, rovfåglar och sångfåglar. Vrångö blev stort på 1700-talet med en växande fisknäring och lotsstation. Här fiskade man sill, saltade in och kokade tran. På 1930-talet byggdes en modern fiskehamn.

Rikt djur- och växtliv

I vattnen runt Vrångö har det under alla tider funnits mycket fisk och tidigare var det öbornas huvudsakliga inkomstkälla med hummer- och backefiske, men nu för tiden fiskas det mesta med trål i Kattegatt och Östersjön. Idag finns de bästa fiskeplatserna för fritidsfiskare på öns södra udde där de flesta bottenmetar efter torsk och plattfisk, men även spinnfiske efter havsöring kan ge resultat. En bra bit söder om den sydligaste spetsen ligger Inre Tistlarna, en liten ögrupp som är ett sälskyddsområde. Förutom landstigningsförbud gäller att man inte får vara närmare än 100 meter till stranden under vissa tider på året, detta för att sälarna ska få fortsätta vara ostörda. 1988 reducerade en virusepidemi sälkolonin till en tredjedel, men den har lyckligtvis återhämtat sig. det finns till och med delfiner vid sällsynta tillfällen, men man ska ha väldig tur för att få se en skymt av dessa vackra djur. Havet kring Vrångö är inte bara hem åt fisk, säl och annan fauna, det har också format den rika växligheten på ön.

Gör en utflykt till Vrångö

Vrångö har med åren blivit ett mycket populärt utflyktsmål, framför allt för de göteborgare som längtar ut i skärgården, och det är lätt att hitta boenden. Det finns både rum och stugor att hyra samt ett nybyggt vandrarhem. Det är kanske inte som att sova i en kontinentalsäng, men det funkar ändå bra för en kortare semestervistelse. Det lokala uttrycket ”Vrångö, där solen alltid skiner” utlovar i alla fall en trevlig sommarupplevelse. Här finns både små mysiga caféer och trevliga restauranger med närproducerad mat samt en livsmedelsaffär om man hellre vill tillaga sin nyfångade fisk själv ute på klippor eller hav. På kvällen kan man ta en tur ner till kiosken innan man drar iväg på en trevlig bangolfsrunda med familjen och kvällen avslutas med fördel på en mysig pub.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CoolNews