Bröllop på Vrångö

Många som gifter sig vill gifta sig på den vackraste platsen de vet. Därför är det inte förvånande att de som besökt Vrångö, den vackraste av alla öar i Göteborgs skärgård, vill ha ceremonin just där. Alla klippor, vattenutsikter, mysiga gator och vackra natur gör det till ett perfekt ställe att spendera ditt livs bästa dag på. Det finns flera vackra lokaler precis intill vattnet, exempelvis Skärgårdens café, som är perfekt för festligheter både sommar och vinter. På Vrångö får ni ett naturnära och unikt bröllop som få kommer glömma. Ni kan till och med sätta er egna twist på det hela och åka båt istället för bil från vigseln, självklart med den klassiska ”Nygifta”-skylten. Tänk att stå där med havsbrisen i håret, du och din partner, med alla era nära och kära omkring er. Förutom vigselförrättaren hörs vågornas skvalpande och några måsar en bit bort. Ni har världens bästa kväll framför er, och är det sommar kanske ni till och med kan avsluta dagen med ett dopp i gryningen. Ert första dopp som nygifta.

Bröllop – en manifestation för familjen

Förr i tiden gifte sig inte särskilt många på grund av kärlek, utan var snarare uppgjorda mellan föräldrar för att giftermålet skulle vara så förmånligt som möjligt, både ekonomiskt och socialt. För att föra vidare makt och egendom genom att sedermera skaffa barn ihop och föra släktbanden vidare, snarare än att fira ett vackert band mellan två människor. Men vad är anledningarna till att man gifter sig idag? Många intervjuade brudpar berättar i samband med en doktorsavhandling gjord av sociologen Karin Jarnkvist att det inte har särskilt mycket att göra med den kristna tron. Det som däremot får många att ta steget att gifta sig är att de får barn. Särskilt männen känner att det är ett bättre alternativ jämfört med att skriva på ett faderskapsintyg, som istället får dem att känna sig ifrågasatta. Barnen hade dessutom ofta en väldigt central roll i själva vigseln, och det var tydligt att bröllopet var en manifestation för hela familjen snarare än för bara paret. Så idag kan man säga att kärleken firas desto mer än förr, både för att det var mer av en affärsuppgörelse än förr, men även för att det idag också inbegriper den oändliga kärleken mellan föräldrar och barn.

Ekonomin styr om det blir borgerligt eller kyrkligt

Idag finns det flera som gifter sig i kyrkan, även fast de inte är särskilt kristna. Enligt doktorsavhandlingen har det ofta att göra med att många tänker att ett stort bröllop med många gäster också innebär just kyrkovigsel, och att borgerliga bröllop var mindre och mer diskreta. Det som avgjorde valet om man skulle gifta sig borgerligt eller kyrkligt handlade alltså oftast om vad paret ansåg sig ha råd med, och vad omgivningen förväntade sig. Bland annat kände brudarna en press på sig från omgivningen att ha uppsatt hår, lång vit klänning och är bröllopsdagens huvudperson. Därför tog kvinnan mer ansvar för bröllopet och planeringen jämfört med männen som hade en mer avslappnad syn på tillställningen. För blev det inte bra skulle brudarna känna sig som mindre lyckade kvinnor. Och ju mer du vill imponera med ditt bröllop, desto mer pengar krävs. på enklare.se hittar du olika alternativ till lån som gör att din dag kan bli precis så grandios som du har tänkt dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CoolNews